Onze historie

De geschiedenis van DAW heeft zijn oorsprong in onderzoek en technische kwaliteit, die altijd een stimulans en het doel is geweest van alle activiteiten. Talrijke innovaties, sterke groei en toenemende internationalisering hebben de onderneming laten uitgroeien tot de nummer 3 in Europa en marktleider op de Duitse markt voor bouwverven.

1885

Ernst Murjahn en zijn zoon Eduard van de Hamburgse export- en importonderneming 'Ernst Murjahn & Sohn' verwerven rechten voor het mijnen van mangaan in Oldenwald. Tijdens het daaropvolgende terreinonderzoek ontdekt Eduard Murjahn hoornblende; een belangrijk mineraal uit de groep amphibolen.

1889

Eduard Murjahn sluit voor 'Ernst Murjahn & Sohn' de eesrte subsidieovereenkomsten voor het mijnen van mineralen af en vindt een methode om de gevonden amphibool te verwerken. Hij richtte in 1889 in Ernsthoven/Oldenwald de 'Deutschen Amphibolin-Werke von Eduard Murjahn' op en begint daarna met de productie van verf en gipspoeder en roestwerende verven.

1894

Robert Murjahn, zoon van Eduard Murjahn, ontwikkeld op basis van kalk en krijt een pleisterverf-poeder. Het poeder krijgt in 1894 tijdens een tentoonstelling in Kiel een erediploma en er wordt een gouden medaille toegekend.

1895

Op 1 januari wordt de firma 'Deutsche Amphibolin-Werke von Robert Murjahn' opgericht. Productie van 'Murjahns Anstrich-Pulver' en 'Murjahns Amphibolin' in Ernsthofen/Odenwald.

1909

'Alpinaweiß' wordt geregistreerd als merk voor leiverven. Vier jaar later begint de productie van de eerste koudwateroplosbare leimmoeder 'Alpinaweiß'. 

1926

De 24 jarige Dr. Robert Murjahn, zoon van de oprichter, treedt toe tot de onderneming.

1928

Dr. Robert Murjahn ontwikkelt het verfbindmiddel 'Caparol' met de hoofdbestanddelen Caseïne, Paraffine en houtolie (Oleum). 

1957

Oprichting van de Disbon GmbH in Ober-Ramstad. De 1 kg tube AVA Kleurpasta wordt geïntroduceerd.

1965

DAW is in omzet Duitsland's grootste fabrikant van dispersieverven.

1966

DAW neemt de Oostenrijkse firma Synthesa-Chemie over; fabrikant van dispersieverven, lijmen en schuurpapier voor de houtindustrie. 

1981

Oprichting van 'Capatect Dämmsysteme GmbH & Co. Energietechni KG' te Ober-Ramstadt.

1983

Oprichting van de Alpina Farben Vertriebs GmbH & Co. KG, Ober-Ramstadt. De ontwikkeling van het DIY-segment wordt systematisch en succesvol gestart.

1984

De gestreepte olifant wordt als nieuw logo voor Caparol ingevoerd.

1992

Overname van 'Lacufa AG' in Berlijn, met vier productielocaties in Fürstenwalde, Köthen, Rückmarsdorf en Nerchau. Lacufa vestigingen zijn ook te vinden in Moskou en Sint Petersburg.

1995

Na vele jaren van samenwerking met DAW, wordt Alligator als onafhankelijk merk met een eigen productielocatie en profiel binnen de firmagroep opgenomen.

1996

De modernste fabriek voor dispersieverven in Europa met een 46 meter hoge silotoren voor grondstoffen, wordt in Ober-Ramstadt in bedrijf genomen. 

2002

Gevelspecialist alsecco gaat deel uitmaken van de DAW familie en vormt een aanvulling op het assortiment van de firmagroep als directe leverancier voor zakelijke klanten.

2005

Oprichting van 'Dr. Robert-Murjahn-Instituts zur Qualitätsprüfung' voor interne en externe klanten en voor advisering aangaande milieubescherming en gezonde leefomgevingen.

2007

DAW is mede-oprichter van de Deutschen Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen (Duitse organisatie voor duurzaam bouwen).

2009

DAW ontvangt de 'Top-100-Gütesiegel' als één van de 100 meest innovatieve ondernemingen van Duitsland. 

2010

De Sustainability Advisory Board wordt opgericht.

2012

DAW treedt toe tot Global Compact.

2013

De naamswijziging naar DAW SE is voltooid. Daarna wordt ook de nieuwe huisstijl van DAW geïntroduceerd. Het nieuwe logo van de gestileerde emmer verwijst naar de basis van ons succes: onze kwalitatief hoogwaardige producten.